2009-04-25

Ruoka öljyn varassa

Luomuviljely on myrkkyä lannoite- ja torjunta-aineteollisuudelle näköjään: Michelle Omaban luomupuutarha suututtaa Yhdysvaltain maatalousyrityksiä.

Obamoiden puutarhaharrastuksesta olikin täällä jo aikaisemmin: Innostusta ryytimaihin.

Vaikka en kannata sitä, että Obama (Barack) olisi presidenttinä -- mikä maa tarvitsee sätkyukkoa presidenttinä? -- toivon että niitä ei sentään ammuta tai "itsemurhata" luomun puolesta liputtamisen vuoksi, niin kuin on ollut tapana käydä yritysten intressejä vastaan puhuville. Toisaalta, voihan sitä tuommoisia juttuja askarrella ja harrastaa silmänpalvontaa, mutta suuret linjaukset ne lopulta painavat: saa nähdä meneekö järjetön lakiesitys HR 875 läpi USA:ssa. Lakiesityksessä on siis kyse siitä, että käytännössä kaikki luomuviljely ja myös omien puutarhapalstojen pito tulisi rikolliseksi. Hurraa, tämä on taas näitä täysin tolkkua vailla olevia lakeja, joita juristien luvatussa maassa on pilvin pimein -> http://www.dumblaws.com/.

Teollisuuden suuttumus joka tapauksessa menee väärin, koska tiedetäänhän, että kasvinsuojelu onnistuu luonnonmukaisinkin konstein, esim. itikoiden hätistely vaikkapa Tolu-liuoksella tai nokkosvedellä, tai biologisin keinoin eli käytetään tuhoeläinten luontaisia vihollisia. Voitaisiinko teollisuutta valistaa tässä asiassa? :P

Suosittelen kaikille katsottavaksi dokumenttielokuvaa The End of Suburbia: Oil Depletion and the Collapse of the American Dream (2004). Dokumentissa käsitellään amerikkalaistyylisen esikaupunkiasutuksen ekologista kestämättömyyttä, sen yhteyttä halvan öljyn saatavuuteen, ja öljyn vähentymistä (peak oil). Tilanne on sama yleensä länsimaissa. Esikaupunkiasutus perustuu halpaan öljyyn: asutusalueilta mennään töihin ja asioille pääasiassa henkilöautoilla, koska välimatkat ovat sen verran pitkiä, että niitä ei viitsitä taittaa jalan tai pyörällä. Lisäksi maatalous on siirretty kauas kaupungeista, ja tuotteiden siirtely edestakaisin kuluttaa paljon energiaa.

Tässä pari kommenttia maataloudesta ja öljyn vähenemisestä. Tehomaatalous, jossa käytetään lannoitteita ja torjunta-aineita sekä koneita, perustuu pitkälle öljyyn. Öljyn vähentyessä tehomaatalous vaikeutuu ja vähentyy. Tehoaineet ja traktorilla työn tekeminen on jo nyt käynyt kalliiksi. Luonnonmukaisiin viljelymenetelmiin pitäisi alkaa siirtyä nykyistä huomattavasti nopeammin (eli heti paikalla), jotta muutokseen ehdittäisiin sopeutua paremmin. Hidas sopeutuminen on parempi kuin äkkiromahdus.

Suuremmat linjat ovat ehkä asia erikseen, mutta nyt: tällä hetkellä kuivuuden ja talouskriisin vuoksi ruuantuotanto putoaa tälle vuodelle. Pitää heti alkaa varotoimiin ja laittaa se oma kasvimaa jos sitä ei vielä ole.

Ei kommentteja: