2009-04-17

Japanissa takaisin maalle

Nonnih! Siinä on japanilaiset jo palanneet peltohommiin.



Kuva artikkelista: Yuka Hayashi: Solution to Japan's Jobless Problem: Send City Workers Back to the Land, Wall Street Journal, 2009-04-15

Kuvassa on nettikaupan työntekijä, näyttäisi olevan istuttamassa jotain kasviksia. Em. artikkelissa kerrotaan tehdas- ja toimistotyöläisistä, jotka on lähetetty maalle maataloustöitä harjoittelemaan, ei sen vuoksi että se olisi jotenkin erityisen hauskaa tai romanttista, vaan siksi, että työt kaupungista ovat käyneet vähiin.

Tämä kai tulee vastaan Suomessakin. Jos kaupungeissa ei yksinkertaisesti ole töitä, niin pakkohan sitä kuitenkin jotain on keksiä elinkeinoksi. Ruuan itse kasvattaminen taitaa tulla viimeistään siinä vaiheessa mieleen hyvänä vaihtoehtona, tai muutenkin työn etsiminen maataloudesta. Eihän siitä edes niin kauan ole kun Suomessakin pidettiin piikojen ja renkien pestauspäiviä.

Maatalous muutenkin on sillä lailla tulevaisuuden ala, että isoissa ruuantuottajamaissa kärsitään kuivuudesta ja viljelijöiden rahoitusongelmista. Kun ruoka vähenee, se myös kallistuu. Ne, jotka tuottavat ruokaa, pärjäävät hyvin. Noilla japanilaisilla oli tämä myös mielessä.

Monellako mahtaa kuokka ja taikko pysyä kädessä. No, harjoitus tekee mestarin.

Ei kommentteja: