2009-04-17

Omavaraisuusasteen lisäämistä

USA:ssa on tilanne jo melko lailla päällä: http://www.usatoday.com/news/offbeat/2009-04-14-survivalistsinside14_N.htm?loc=interstitialskip

Argentiinassa se on ollut jo pitemmän aikaa:
Surviving in Argentina, http://ferfal.blogspot.com/

ja Islannissa muutaman kuukauden:
Surviving Iceland, http://newsfrettir.com/alive/

Monet muut maat alkavat olla nekin "valmista kamaa".

Yksittäisen ihmisen on tietenkin aika vaikea vaikuttaa asioiden kulkuun henkilökohtaisella tasolla (hmm, eipä olla laiskoja pessimistejä :P ), mutta omaa tilannetta voi helpottaa elämäntavan muutoksilla ja varautumalla huonoon tilanteeseen jo ennakkoon. Suomen kohdalla ei toistaiseksi ole arkielämässä näkyviä muutoksia (paitsi että on: työttömyys ja sijoitusten arvon lasku), mutta kunhan viennin ja tuonnin väheneminen ja osake- ja eläkevakuutussijoitusten palaminen iskee kunnolla päälle niin varmaan siinä vaiheessa jo jotain alkaa näkyä. Miten kauan mahtanee tännekin ruoka riittää. Uskon että tilanne todellakin huononee huomattavasti nykyisestä, koska vienti ei vedä muiden maiden ollessa yhtä huonossa jamassa kuin mekin, ja kun suomalaisten muualle tekemät sijoitukset palavat tällä hetkellä iloisena kokkona valtameren takana ja lähempänäkin. Samoin tuonti tulee olemaan vaikeuksissa laivayhtiöiden tilanteen huononemisen takia. Ruuantuotanto on myös vaikeuksissa finanssikriisin ja kuivuuden takia.

Hyviä ruohonjuuritason varautumiskeinoja ovat ruuan varastointi, puutarhaviljely, halvemmin asuminen ja säästäminen. Nimenomaan viljely on tärkeää. Se lisää omavaraisuusastetta.

Talikon kannattaa olla kärkipäässä ostoslistalla. Itsellä se on jo. Seuraava ostos olisi varmaankin jauhinkivet tai ehkä jonkinlainen pienempi mylly.

Mahtaakohan tuo Lasse Nordlundin kääntelysäilöntämenetelmä (Rihmasto.fi > Artikkelit > Marjasadon säilytys) (kannattaa katsoa!) toimia vihanneksiinkin? Porkkanoihin esimerkiksi, kun ne nahistuvat melko äkkiä. Ajattelin kokeilla syksyllä. Porkkanat tosin voi kuivatakin. Joka tapauksessa suuret kiitokset, Lasse!! :)

Ai niin! Jopas löysinkin sopivaa putkea pyörän kärryihin. Vintiltä löysin sinne tuolta roskiksen vierestä joskus kantamani R-kioskin sisäänheittäjän, jossa on Toto-veikkauksen mainos. Sisäänheittäjässä on hyvää kevyttä putkea. Sitten tuossa lähellä olevan koulun takana romuläjässä oli jotain pulpettien tms. rautajalkoja, jotka sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Enää puuttuu renkaat. Pitääpä käydä tuolla joella katselemassa sillalta alas heitettyjä pyöriä, niitä näkyy siellä aina silloin tällöin olevan.

Ei kommentteja: