2009-04-13

Aloitus

No niin. Tämä on ensimmäinen kirjoitus tälle "kolmen aarin palstalle", johon kerään juttuja ja ajatuksia puutarhapalstan pidosta. Tällä hetkellä, kun maailmantalous sulaa käsiin hyvää kyytiä, palstaviljely on mielestäni positiivista reagointia tilanteeseen. Itse luulen että laman pohja ei ole vielä lähelläkään. Tilanne tulee huononemaan melkoisesti nykyisestä. Huonot uutiset ovat vasta alkua, ja niidenkään vaikutus ei ole tuntunut tavallisessa elämässä vielä mitenkään. Ruuat ovat vielä jotakuinkin normaalihintaisia. No, töitä voi olla hankala saada. Mutta sitten kun vaikutukset todella tuntuvat, luulen, että ruokakin alkaa maksamaan, jos sitä yleensä edes saa mistään. Ensi talven tilanne arveluttaa. NYT on se hetki, jolloin vielä ehtii petata ensi talvea. Kaupungit alkavat kohtapuoliin vuokraamaan vuokrapalstoja puutarhaviljelyä varten. Kylvöt alkavat toukokuussa. Vielä ehtii mukaan.

2,5 aaria on se määrä maata, joka Suomen oloissa riittää yhden ihmisen vuoden ruuan tuotantoon, olettaen että ruoka on kasvisruokaa, ja metsästä kerää lisäksi kaikki sienet ja marjat mitkä ehtii, ja pyytää myös hiukan kalaa päälle. Ajattelin että kolme aaria pitää olla kaiken varalta. :) Siitä tälle blogipalstalle nimi. Yhden aarin palsta maksaa kaupungista riippuen vähän yli kymmenen euroa, eli vuoden ruokien hinnaksi tulee n. 100 euroa, jos pistetään vuokran lisäksi jonkin verran siemenistä, työkaluista ja (eko-)lannoitteista.

Muuten, Maaseudun tulevaisuus -lehdessä oli jotain puoli vuotta sitten juttua Tokion vuokrapalstoista. Laskeskelin, että hehtaarilta maanomistaja sai tonnitolkulla euroissa laskettuna -- en muista tarkkaa summaa -- Suomessa vähän yli kympin aarivuokralla maanomistaja saa puoli tonnia hehtaarilta (edit: siis yli tonnin, mutta kaikki ala ei tule vuokrattua), mikä on tuplasti "normaalien" viljelypeltovuokrien verran. Mielestäni hintataso on kuitenkin kohtuullinen verrattuna Japanin vastaaviin vuokriin! Toisaalta pitää ottaa huomioon se, että Japanissa on mahdollista kasvattaa kasveja ympäri vuoden.

2 kommenttia:

Petteri kirjoitti...

Aika tumma on maailmankuvasi. Toivottavasti pahimmat ennustukset eivät toteudu.

Terveiset Kulovalkealta!

http://kulovalkeaa.blogit.fi/

Löysin blogisi samassaveneessä.infon kautta.

Hekkup kirjoitti...

Tumma voi olla maailmankuva mutta nähdäkseni maailmakin on aika tummassa ja kummassa tilanteessa. Pankkeja tippuu ja huonolta näyttää jäljelle jäävienkin tilanne, työttömiä tulee laumoittain, teollisuus menee kuin raiteilta suistunut juna jyrkkään alamäkeen, ... Ei tule uskottua tyhjää puhuvia poliitikkoja jotka lupaavat sitä ja tätä mikä ei näytä perustuvan oikein mihinkään muuhun kuin poliittisten kulissien ylläpitoon, kun toisella puolella on kylmiä faktoja latelevia jalat maassa olevia tyyppejä. Mutta, pidetään hauskaa kuitenkin, ja kiitos linkistä! :)