2009-04-22

Hoputusta maailmalta



Yhdysvallat kehottaa ruuantuotannon lisäämiseen levottomuuksien hillitsemiseksi

Financial Times 2009-04-19

Yhdysvaltain maatalousministeri on varoittanut, että jos valtiot eivät välittömästi ryhdy toimiin maatalouden tuottavuuden kasvattamiseksi voimakkaasti, ruuantuotannon lisäämiseksi ja nälän vähentämiseksi, on mahdollista että yhteiskunnan tasapaino järkkyy maailmanlaajuisesti.

--

[G8-maiden välisessä kokouksessa] varoitettiin, että "rakenteelliset tekijät voivat nostaa (ruuan) hintoja keskipitkällä aikavälillä, ja kasvanut epävakaus ja kysyntä herättävät tärkeitä kysymyksiä tulevaisuuden ruokaturvallisuudesta".


Keskipitkän aikavälin rakenteellisiin tekijöihin kuuluvat öljyn väheneminen ja lannoitteiden hintojen nousu. Laskettaneenko finanssikriisikin keskipitkän aikavälin tekijöihin, mutta ainakin lyhyen ajan tekijöihin se kuuluu. Finanssikriisi johtaa systeemikriisiin, joka käytännössä tarkoittaa ruokahuollossa sitä, että viljelijät eivät pysty tuottamaan ruokaa lainoitusongelmien takia ja sitä ruokaa mitä tuotetaan, ei voida kuljettaa laivaliikenteen toimintamahdollisuuksien vähenemisen takia.


Kiina ei tavoittele Afrikan viljelymaita

Financial Times 2009-04-20

Kiinan maatalousministerin edustaja Niu Dun: "emme voi luottaa muihin maihin tehtäviin sijoituksiin oman ruokaturvallisuutemme suhteen".

Vielä ehtii hankkia kasvimaan.

Aletaan järjestää Suomessakin ruohonjuuritason (heh) viljelyliikettä (transitiontowns.org).

:) Laitoin purkkeihin lisää esikasvamaan kasveja: kukkakaalta on nyt ja lisää keräkaalta, samoin lanttua vähän. Lanttua pitäisi laittaa enemmänkin. Sehän on nauriin kanssa se kasvi mitä Suomessa syötiin ennen perunan tuloa. Lanttu on myös satoisa kasvi. Hmm... pitää koittaa keksiä jotain konsteja millä saisi pidettyä toukat loitolla niistä. Jostain luin, että jos kylvää kehäkukkia vähän lanttujen sekaan niin toukat menevät niihin ja jättävät lantut rauhaan. Samoin ehkä nokkosvesi voi auttaa vähän. Pitää etsiä netistä lisää tietoa tästä.

Ei kommentteja: