2009-04-14

Innostusta ryytimaihin

Oululaisessa ilmaiskaupunkilehdessä Forum24:ssä oli 8.4.2009 juttu kaupungin vuokrakasvipalstoista. Lehden luvalla lainaan jutun tähän.

Onko innostus ryytimaihin kasvussa?
Kari Utoslahti
[kari piste utoslahti at forum24 piste fi]

USA:n presidenttiparilla Barack ja Michelle Obamalla on oma kasvimaansa Valkoisen talon yhteydessä. Uskotko, että Obamat osaltaan nostattavat innostusta omiin ryytimaihin myös täällä Oulussa, luonnonvarasuunnittelija Riitta Niemelä Oulun kaupungin teknisestä keskuksesta?

Voi olla, että joku henkilö tästäkin syystä innostuu, mutta en odota ryntäystä. Yhdysvaltain presidenttipari näyttää kyllä hyvää esimerkkiä!
Kommentti:
Obamat voivat näyttää hyvää esimerkkiä tässä suhteessa, mutta, mutta! Toiselta suunnalta suuryritykset yrittävät saada aikaan kasvimaiden "kieltolain", joka tällä hetkellä on käsittelyssä lakiesityksenä numero HR 875. Jos lakiesitys menee läpi, se tarkoittaisi kaiken yksityisen kasvien kasvatuksen loppumista myös omaan käyttöön. Kasvimaan pidosta tulisi rikollista toimintaa, samoin luomuviljelystä. Tarkoitus olisi saada kaikki maanviljelys käytännössä suuryritysten intressien mukaiseksi, eli mm. käyttämään teollisesti valmistettuja torjunta-aineita ja keinolannoitteita. Samalla hallituksen ote kansaan maksimoituisi, sillä "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat". Tavallisille ihmisille tämmöinen ei ole koskaan ollut eduksi. Muistetaan esimerkiksi Stalinin viljatakavarikot Ukrainassa 1932-1933: viljat kansalta pois ja rajat kiinni. Ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä.


Oulun kaupunki tarjoaa asukkailleen mahdollisuutta omatoimiseen viljelyyn vuokraamalla aarin kokoisia palstoja. Kuinka monta vuokrapalstaa kaupungin alueella on yhteensä ja missä kaupunginosissa ne sijaitsevat?

Palstoja on noin tuhat ja ne sijaitsevat eri puolilla kaupunkia: Hietasaaressa, Mustallasuolla, Kuivasjärvellä, Karinkannassa, Kaukovainiolla, Kaakkurissa, Heikkilänkankaalla, Knuutilankankaalla, Kumpulankankaalla ja Saarelassa. Alueisiin voi käydä tutustumassa nettiosoitteessa http://www.ouka.fi/tekninen/Luontoymparisto/palstaviljely.html.

Kuinka vilkkaassa käytössä ne ovat?

Viime kesänä palstoista oli vuokrattuna noin puolet. Näin on ollut jo usean vuoden ajan.

Kuinka pitkäksi aikaa palstoja vuokrataan ja paljonko niistä peritään vuokraa?

Palstat vuokrataan toukokuun lopulla. Ne ovat käytössä 30.9. saakka, jonka jälkeen pellot muokataan. Mustallasuolla ja Knuutilankankaalla voi myös vuokrata palstan viideksi vuodeksi. Näillä alueilla voi viljellä monivuotisia kasveja ja palstoja ei muokata välillä. Palstan vuokra on 12 euroa per kasvukausi.

Milloin pidetään kesän 2009 viljelypalstojen vuokrauspäivä? Millaiset mahdollisuudet uusilla viherpeukaloilla on saada oma ryytimaansa?

Palstaviljelypäivä pidetään kaupungin uudessa virastotalossa Oulu10:ssä lauantaina 16.5. Päivästä ilmoitetaan tarkemmin lehdissä ja kaupungin nettisivuilla noin viikkoa ennen tapahtumaa. Uskoisin, että ryytimaita riittää halukkaille.
Kommentti:
Todella hienoa. Kaupungin tulisi lisäksi seurata silmä kovana taloustilannetta, jotta jos=kun ajat tästä vielä huononevat, niin kasvimaita olisi tarpeeksi kaikille. Tai paremminkin, kaupungin kannattaisi varautua ennakkoon tähän ja katsella sopivia lisämaita jo nyt. Millä varoitusajalla tilaa saadaan lisää?

Lisäksi ihmisten kannattaisi aktivoitua nyt ja hommata omat palstat ja laittaa ne kasvamaan, ensi talven tilannetta silmällä pitäen. Syksyllähän on turha koittaa kasvatella mitään, eikö? :)

Ei kommentteja: