2009-06-27

Joutomailla ja takapihoilla

Tässä yksi kohta Valtion Hedelmäkomitean v. 1940(??) antamista ehdotuksista, joilla pyrittiin korjaamaan kovan pakkastalven 1939 suuria hedelmäpuu- ja marjapensastuhoja ja lisäämään metsämarjojen käyttöä. Ote on Maatalouden pikku jättiläisestä v:lta 1944 (s. 955).

7. Koska meillä viljellyn maan niukkuuden vuoksi olisi pyrittävä mahdollisuuksien mukaan laajentamaan puutarhatuotantoa varsinaisten viljelyksien ulkopuolellekin, komitea esittää, että julkisten rakennusten pihoille ja tonteille, kujanteiksi, pensastoiksi, puistoihin, rautateitten ja kanavien varsille ym. istutettaisiin mahdollisimman suuressa määrässä hedelmäpuita, mustaherukkapensaita, ruusuja, makeaa pihlajaa ym. suojaravintotuotannon kannalta hyödyllisiä puita ja pensaita.

Mistä tulikin mieleeni tämmöinen toiminta omaehtoisesti suoritettuna eli "sissiviljely", guerrilla gardening. Detroitissa ja muualla USA:ssa kaupunkiviljely on levinnyt nyt kun autoteollisuus on porskauttanut Huron-järveen (tai itse asiassa Erie-järvi taitaa olla lähempänä) ja pankit toimittavat betonipainojen virkaa jaloissa. Jollakulla Detroitissa elinkeinona on pesukarhujen metsästys takapihalla... no, käy kai se niinkin. :)

Ei kommentteja: