2009-05-27

Selviytymisinnostus kasvaa


Kriisi lisää "kaupunkiselviytyjien" määrää
Associated Press 2009-05-27

---

Hätätilatarvikkeiden myyjillä ja armeijan ylijäämäkaupoilla on ollut kukoistava myynti muutaman viime kuukauden aikana, kun yhä useammat taloudesta huolestuneet amerikkalaiset ovat rynnänneet varastoimaan varusteita, mikä on aikaisemmin ollut vain eloonjäämisharrastajien heiniä.

---

Eniten kaupaksi on mennyt 200 litran vesiastioita, vedenpitäviä säilytysvarusteita, kylmäpakastettuja ruokia, vesisuodattimia, vedenpuhdistustabletteja, valotikkuja, lamppuöljyä, lämpöhuopia, hengityssuojaimia, ensiapulaukkuja ja halpoja telttoja.

---


Kannattaa ostaa myös kasvien siemeniä ja puutarhatyökaluja niin ei ole ihan kädettömänä kun artikkelissa mainitut varastot loppuvat.

Taloudellinen varautuminen kullan avulla on kasvanut myös.

2009-05-25

Menojen vähennykset

Kuvernööri Schwarzenegger suunnittelee lopettavansa Kalifornian sosiaaliturvan. Niinpä kai, jos tulot pienenevät koko ajan. Milloinhan Suomessa... nyt jo leikellään palkkoja. Siitä tulee entistä vähemmän veroja valtiolle. Ja velkaakaan ei kai saane loputtomiin. Kalifornian (tai Argentiinan tai Islannin tai Zimbabwen esim.) kaltaisessa tilanteessa on hauskempaa jos on perunoita kellarissa.

On vähän selkä kipeänä viikonlopun juolavehnän juurien talikoimisesta... :) mutta oli hauskaa.

2009-05-13

Byron King luonnonvaroista

Ruoka-asiat vilahtelevat asioita laajemmasta näkökulmasta tarkastelevien talousasiantuntijoiden puheissa aina silloin tällöin.


Vähenevien luonnonvarojen haaste
The Market Oracle 2009-05-13

...

The Gold Report: Olet muiden toimiesi ohella toimittajana Agora Financial:in Energy & Scarcity -lehdessä (Energia ja niukkuus). Miten määrittelet niukkuuden?

Byron King: Näen niukkuuden klassisen näkemyksen mukaisesti pulana; ettei toimintaa varten ole tarpeeksi tarvikkeita. Maailman historiallisen kehityksen aikana, kun väkiluku on kasvanut miljardista, kahdesta miljardista, kolmesta miljardista ja niin edelleen, 90% ihmisistä on ollut ilman ja 10%:lla on ollut kaikkea. Länsimailla -- Pohjois-Amerikalla, Euroopalla, Japanilla ja osalla muusta maailmasta -- on ollut runsaasti luonnonvaroja käytössään, niin mineraalivaroja kuin energia-, vesi-, makean veden, ruokavaroja, aivan kaikkea. Koko raaka-ainetalouden ja niiden historian jaksot syntyvät siitä. Sitä historiaa tutkimme.

Tällä hetkellä elämme maailmassa jossa on 6,5 miljardia ihmistä, joista 1 miljardilla on tai heille on tulossa keskiluokkainen tai sitä parempi elintaso. Lopuista 6 miljardista ihmisestä hyvin monella on täysi ja selkeä ymmärrys siitä, mitä parempi elintaso ja elämä heidän kohdallaan tarkoittaa. Kun 4-6 miljardia kilpailee samasta öljystä tai mineraalivaroista -- kuparista, nikkelistä, rautamalmista, ruuasta jota kasvatetaan viljelykelpoisella maalla, makeasta vedestä, meren kaloista -- luonnonvarat voidaan kuluttaa loppuun paljon nopeammin kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Vanhat raaka-ainesyklit ovatkin mielestäni mielenkiintoisia historiallisia esimerkkejä, ja niitä pitää työstää, mutta se raaka-ainesykli jossa elämme nyt ja on tulossa päälle todella nopeasti, tulee olemaan aika tavalla erilainen, ja meidän pitää todella ajatella luovasti. Niukkuuden käsite syntyy tästä. Että kun sanotaan että nykyään aika on erilainen, niin tilanne on tosiaan pari miljardia ihmistä erilaisempi nyt kuin se oli 30-50 vuotta sitten.

...

http://www.marketoracle.co.uk/Article10628.html

2009-05-08

Palstainfo 090422

Parisen viikkoa sitten oli esillä tällainen viljelypalstainfo. Melko lyhyellä varoitusajalla järjestetyssä infossa kerrottiin kaupungin vuokraviljelypalstoista ja yleensä palstaviljelystä. Rekvisiittana oli eri kasvien siemeniä. Yllättävän monelle vuokrapalstat olivat uusi asia. Tietoisku tuli siis hyvään tarpeeseen.

Vuokrausajat ovat pikkuhiljaa alkaneet, seurailkaa oman kaupunkinne ilmoittelua jos viljely kiinnostaa.


2009-05-02

SHTF-mittari: panikoinnista varoittaminen alkaa

Ruokahuolet nousevat kohti pintaa. Näyttää siltä että ruokaa koskevia uutisia ja artikkeleita on ollut enempi nyt lyhyen ajan sisällä. Ei kannata odottaa että muut tuovat ruokaa eteen, koska sitä ei välttämättä tapahdu. On huolehdittava itse omasta ja lähipiirin tilanteesta sen verran mitä voi, ja se pitää tehdä nyt, jotta ei tarvitse koittaa toimia silloin kun on viime hetken paniikkiryntäys.

Bob Chapman: Food Will be Wiped Out in the First Wave of Panic

Don't panic yet -- just stock up

'Stockpile but don't panic', Australians told

Itse voisin lisätä listaan tämmöisen:
Älä hätäile -- laita kasvimaa.

On oikeastaan huvittavaakin... missä tilanteessa mainstream-uutiset varoittavat panikoimasta? Siinä tilanteessa, kun siihen on todella aihetta. Suomessa todellakin alkaa olla viimeiset viikot reagoida asiaan, koska kylvöaika on alkamassa, ja vielä voi hankkia kasvimaan jossa voi kasvattaa ruokaa.

Jos ensi kesänä 2010 voi naureskella nykyisille huolille, niin ok... :) mutta katsotaan se sitten erikseen ensi kesänä, en oikein usko että kannattaa vielä ottaa kovin kevyesti maailman tilannetta.